underwater ped no spark

been stolen got back drained engine,trany,carb,tank,blew out switchs,checked coil ok checkedpoints ok 77puch newport 2hp any help?

Re: underwater ped no spark

It could take a long time for everything to dry out. If you are in a sunny area, you could leave it out for a day in the sun to speed drying. Could be that trapped moisture is creating a short somewhere and only a thorough drying out would help.

Jim

Re: underwater ped no spark

Use a hair dryer and spray the insides of your magneto down liberally with WD-40 to displace the moisture. You may even have to replace the plug wire and radio supressor at the spark plug. Check all of your screw-in terminals on top of the engine for shorts/corrosion.

Re: underwater ped no spark

Ron Brown /

Larry,

If you have a vom, check the ignition components as follows:

Disconect the wires from the points. One of these wires goes to the magneto ignition power coil. You should read a low resistance to ground on this wire, 1-2 ohms.

Another wire goes to the condensor, read this to ground on RXMAX, that is your highest resistance range, the needle should kick, then settle down to infinity. Reverse the vom leads, same thing should happen.

Another wire goes to the ignition coil primary, this connection is also connected to the kill switch. Disconnect the kill switch wire only from the ignition coil, the wire to the coil should read 1-2 ohms to ground.

From the wire to the kill switch, to ground, you should read infinity with the switch in "run" and 0 ohms with the switch in "stop".

Connect the vom from ground to the wire terminal on the points and make sure they are 0 ohms when closed and infinity when open. This seems dumb, but sometimes points that look clean do not connect.

Re-attach all of the wires to the points. Disconnect the wire from the points at the ignition coil. Measure this with the vom, it should read near 0 ohms. If your meter is sensitive enough, you should see a slight deflection of the pointer as the points open and close.

With the vom still attached and set to about 12v DC range, spin the motor by hand. You should see some deflection of the meter needle.

Pull your plug (spark, that is) and make sure the piston is at or very near the top of it's stroke when the points open.

Re-connect the coil wire. Measure from the plug cap to ground, you should read 5-15k ohms. If this is infinity, unscrew the plug cap from the wire and read through it. This should be 5-15k ohms, if it is open, replace it, if greater than 15k ohms, it may still work, but replace it with a paper clip for test starting then re-install it after you get the ped running.

Read from the end of the plug wire to ground through the coil, you should see 1-5k ohms. If this is infinity, the coil is bad.

Lastly, using the ohmsX1 scale, verify that all of the grounds really are.

None of these tests are guaranteed to indicate a problem, especially where you read coil resistances and they seem ok. Substitution is the best test here.

Ron

« Go to Topic — end of thread

Want to post in this forum? We'd love to have you join the discussion, but first:

Login or Create Account